Çocuk ve Adölesan

Sağlıklı bir gelecek için çocukluk döneminde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Çocukların beslenmesi yetişkinlerin beslenmesi aynı sisteme benzer.

Herkesin vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, proteinler ve yağlar gibi besinlere ihtiyacı vardır.

Çocukların farklı yaşlarda farklı miktarlarda belirli besinlere ihtiyaçları vardır.

Çocuğun büyümesi, gelişmesi için en iyi beslenme şekli çocuğun yaşına, aktivite düzeyine, yeme akışkanlıklarına ve diğer faktörlere bağlıdır.

Beslenme temellerine baktığımızda temel besin öğelerinden yeterli tüketildiği, hiç veya sınırlı şeker, doymuş yağdan ve sodyumdan düşük içeriğe sahip bir beslenme planına ihtiyaç vardır.

Çocuk ve Adölesan

Besleyici içeriği yüksek besinlere odaklanmak, çoçukların genel kalorilerini kusurlarken ihtiyaç duydukları besinleri almalarına yardımcı olur.

Çocukların beslenmesi büyüme, gelişme ve beslenme tarzının oluşması için çok önemlidir.

Çocuklarda obezite hızla artmaktadır ve bu konuda aileler bilinçli olmalı ve sağlık riskleri göz ardı edilmemelidir.

Çocukluk yaşlarında obezite gelişiminde yağ hücre sayısı artar. Vücutta artan yağ hücre sayısı azalmaz ancak boyut olarak küçülür. Çocukluk döneminde yağ hücre sayısı artarsa ileri dönemlerde obezite gelişimi görülme oldukça yüksektir.

Adölasanlarda Beslenme

Büyüme gelişmenin devam ettiği, beslenme alışkanlıklarının oluştuğu, ileri yaşlarda görülebilecek sağlık sorunlarının önlenebilecek bir dönemdir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda okul çağında ki çocukların öğün atladıkları ve riskli beslenme alışkanlıklarının olduğu bulunmuştur.

Bu yaşlarda obezite prevelansı 1975-2016 yılları arasında belirgin bir artış gözlenmiştir.  Bu dönemde oluşan obezite ilerleyen yaşlarda da kendini göstermektedir. Beslenmenin büyüme ve gelişme döneminde ki etkisi göz önüne alındığında yeterli ve dengeli beslenmek, öğün atlamamak ve düzenli beslenmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalarda da öğün atlayanların, özellikle kahvaltıyı atlayanların daha yüksek beden kitle indeksine sahip olduğu, ayrıca öğün sıklığı arttıkça beden kitle endeksi değerlerinin azaldığı belirtilmektedir.

Çocukların bu dönemlerde öğün atlamaları vitamin ve mineral yetersizliklerine sebebiyet vermektedir. Özellikle demir ve kalsiyum yetersizlikleri ortaya çıkmaktadır.  İstanbul’da 12-18 yaş arası 395 adölesan ile yaptığı araştırmada, kalsiyum alımının %80,3 oranıyla yetersiz olduğu saptanmıştır. Brezilya’da yapılan bir araştırmada 10-13 ve 14-18 yaş aralığındaki 6,797 adölesanın beslenme durumu değerlendirilmiş, kalsiyum, fosfor ve A, E, C vitamininin yetersiz tüketildiği belirlenmiştir . İran’da 14-18 yaş arası 753 adölesan ile yaptıkları araştırmada, enerji, kalsiyum, çinko, vitamin C, folat alımının önerilen değerlerden düşük olduğunu bildirmişlerdir.  İspanya’da yapılan bir araştırmada adölesanların kalsiyum, vitamin E, folat alımının referans değerlerden düşük olduğunu belirlemiştir.

WordPress.com’da Blog Oluşturun.